DJ

Hans van Vliet

Achtergrond


De passie die ik heb voor radio maken is op jeugdige leeftijd begonnen toen de 27MC radiofrequentie, ook wel 11 meter-band genoemd, werd vrijgegeven om vergunningsvrij te zenden door de inwoners van Nederland. Dat was op 3 maart 1980. Ik heb toen van mijn spaarcenten een “bakkie” gekocht. Met zo’n bakkie, een radio waar je mee kon zenden en ontvangen, was het er voor mij om te doen zo ver mogelijk een verbinding te leggen met een ander bakkie. Dat wordt ook wel CQ-en genoemd. Ook was er het vossen, op signaal sterkte met de auto zoeken naar een ander bakkie die zich verstopt had. Samen met mijn vader gingen ik vossen, want ik had toen nog geen rijbewijs. Maar al snel raakte, door de vele (mis-) gebruikers de 11 meter-band overvol en was de lol eraf. Tijd voor wat anders.

Dat andere werd de 3 meter FM band, deze band werd gebuikt om (illegaal) te CQ-en. De 3 meter FM band is ook de band waar alle landelijke en regionale radio zenders op uitzenden. Buiten het CQ-en kon je daar ook muziek uitzenden. Met weinig kennis en geld kon je zelf een zender bouwkit in elkaar solderen. Een beroemde / beruchte bouwkit in die tijd was de Stentor. Je ontvanger was je radio waarop je ook naar de publiekelijke omroepen luisterde.

In de begin jaren 80 was ik veel bezig met CQ-en en het bouwen van 3 meter FM band zenders. Later kwam de muziek erbij en natuurlijk in stereo! Onder de naam Gamma-Delta deed ik het CQ-en duplexen en als Radio Delta mixte ik live de Italos aan elkaar. Mijn grote voorbeeld was en is nog steeds Radio Stad Den Haag, de beste Italo discozender van Nederland. Door hen ben ik van Italo disco gaan houden. Ik had een eigen studiootje gebouwd met 2 Technics sl 1200 draaitafels als middelpunt. Als Radio Delta had ik een vaste programmering op de zondag die ik vanuit mijn eigen studio uitzond. Op gegeven moment werd het te spannend om illegaal uit te zenden en het risico te lopen om door de RCD gepakt te worden en een stevige boete te krijgen en ben ik gestopt met muziek uitzenden. Door het duplexen leerde ik Brian Lake, Willem de Vries en Ab van Amstel kennen. Allen hadden we een radio station in Voorschoten met de nodige kosten en risico’s. We besloten de krachten te bundelen en een Radio Station voor de regio op te richten. Zo werd in april 1983 Vlietstad Radio geboren. Ik ben kort na de oprichting van Vlietstad Radio uit het core team gestapt. Twee jaar later, in december 1985. ging Vlietstad het hele weekend uitzenden en werd ik door Brian Lake benaderd om de zaterdag avond en zondag nacht te verzorgen met Non-stop disco muziek. Dit heb ik met veel plezier gedaan tot het stoppen van Vlietstad Radio op 15 maart 1987. Wat later heb ik mijn studio afgebroken en alle apparatuur verkocht. En toen werd het stil…

… en na ruim 35 jaar werd ik op 11 maart 2020 door Brian Lake via Whatsapp benaderd met het bericht, dat hij nog oude mixen op bandrecorder tapes had gevonden van mijn non-stop shows, die hij gedigitaliseerd had en mij wilde toesturen. Na het beluisteren van de oude non-stop shows ging het bloed weer stromen. Ik heb toen gevraagd of er nog een uurtje vrij was in de zondag programmering voor een Italo-disco mix show. En ja dat was er! Vanaf 6 september 2020 ben ik weer te horen op Vlietstad Radio met Club 998.

Rate it

Dj

0%