DJ/oprichter

Brian Lake (In Memorium 07-03-2022)

Achtergrond

Helaas is op maandag 07 maart 2022 onze goede vriend en collega Brian Lake ( Marco ) overleden. Hij was mede-oprichter van Vlietstad Radio in 1983 en natuurlijk ook jaren lang verantwoordelijk voor de Patsboemshow op Vlietstad Radio. Marco was een bevlogen radiomaker en Vlietstad Radio heeft heel veel aan hem te danken. Wij gaan hem erg missen. Vaarwel vriend.

Mijn radiopassie is begonnen in de jaren 70. In het begin met het luisteren naar Radio Veronica en Radio Noordzee. Mijn echte liefde voor de radio begon echter in 1973 toen ik Radio Mi Amigo ontdekte. Dit radiostation bracht echt sfeer in de huiskamer met gezellige radio vanaf de Noordzee. Vele jaren heb ik ontzettend veel naar Radio Mi Amigo geluisterd. Het radiostation wat meer dan 1 miljoen luisteraars had.

Mijn frustratie en boosheid was echter groot toen de overheid het onmogelijk maakte om te blijven uitzenden vanaf de Noordzee. Mijn radiovriend Mi Amigo werd mij afgenomen. Ik ontdekte rond 1979 de landpiraten die uitzonden op de FM band. Mede door het verdwijnen van de zeezenders en het slechte aanbod vanuit Hilversum, waren deze landpiraten zeer populair. Ik luisterde naar de Haagse zenders als Telstar, Hofstad, Centraal en Radio Stad Den Haag. Maar ook in Voorschoten, mijn woonplaats, opereerde een FM zender onder de naar Radio Orion.

Op dat moment had ik een zendertje gekregen van mijn overbuurman die ook af en toe uitzond op de FM band. Toen ik zelf met dat zendertje begon was ik compleet enthousiast geraakt. Ik kon nu echt zelf piraat spelen en muziek uitzenden. Al snel liep het uit de hand en zat ik uren per dag uit te zenden en zat ik te knutselen met zenders, antennes, voedingen, mengpanelen, enz. enz.

In 1983 had ik een ambitieus plan om een echte muziekzender op te zetten in Voorschoten. Ik zocht de samenwerking met Radio Orion baas Willem de Vries en nog wat andere muziek piraten uit Voorschoten. Al snel waren de plannen concreet uitgewerkt en stond ons niks meer in de weg te starten met deze muziek zender. We bedachten de naam Vlietstad radio en al snel was de zender in de lucht. Ik maakte al eerder wat gepresenteerde programma´s met mijn eigen zender en kon nu op Vlietstad radio echte radio gaan maken. Mijn radio passie was dus nu echt compleet. Vele jaren heeft Vlietstad radio uitgezonden, waarbij ik enorm veel radio programma´s heb gemaakt. Niet alleen gepresenteerd, maar ook live uitzendingen gemaakt en nonstop muziek banden in elkaar gezet. Net zoals vele andere piraten werden we genoodzaakt te stoppen na vele invallen door RCD en Politie. In 1987 viel het doek voor Vlietstad en was tevens voor mij het einde als programmamaker.

Mijn studio stond nog enkele jaren werkeloos in de kamer, waarop in begin jaren 90 alles verkocht. Ook al mijn platen gingen de verkoop in.

Pas in 2016 kwam het radio maken weer terug in mijn leven. Het was Hein de Ruijter die Vlietstad radio nieuw leven inblies met een stream op internet. Samen met Hein bouwden we Vlietstad radio verder uit tot wat het nu is geworden: een volwaardig radiostation, dat 24 uur per dag in de lucht is en op zondag vrijwel de hele dag gepresenteerde programma´s heeft. Ik, Ab en Willem, de oorspronkelijke oprichters van Vlietstad, zijn dus weer actief op-en voor Vlietstad radio. Als team, samen met Hein, voelen we weer de radio passie uit de jaren 80.

Sinds november 2018 maak ik weer elke week een uur een radio show. Het cirkeltje radio passie is weer rond!

Rate it

Dj

0%