DJ

Ab van Amstel

Achtergrond


Op zeer jonge leeftijd werd ik al geïntrigeerd door de diverse zeezenders, zoals Veronica waar thuis veelal naar werd geluisterd. Hoe gaaf was het om begin april 1973 het schip de Norderney, van Veronica, van dichtbij te kunnen aanschouwen op het strand van Scheveningen doordat deze door een zware storm was losgeslagen van zijn ankers. Zo treurig was het moment van 31 augustus 1974 toen Veronica definitief het zwijgen werd opgelegd. Enige jaren daarna brak het tijdperk van de illegale land radiostations aan.. Zeker in de grote steden waren deze behoorlijk actief. Ik luisterde veel naar de zenders uit Den Haag zoals Hofstad en Radio Centraal. Ook In Voorschoten was er een actief op de 104 Mhz, Radio Orion. Destijds zat ik nog op de middelbare school en ontdekte ik dat een van mijn medeleerlingen een van de programmamakers was. Door gesprekken met hem hierover werd ik alleen maar meer enthousiast Voordat ik er erg in had stond Charlie met een zelfgebouwde zender voor mijn neus. Mijn nieuwe hobby was een feit. Onder de naam Soundmaster Radio legde ik in het begin alleen maar contacten met andere zendamateurs in het hele land. In een later stadium begon ik ook met het draaien van muziek. Ook kwam ik in contact met Willem de Vries, destijds een collega bij toen ’s lands grootste kruidenier waar ik een bijbaantje had. Tot 1983 was er een samenwerking met Radio Orion en Ferrari Radio (Brian Lake) waarbij vanaf drie (huis) locaties op dezelfde frequentie werd uitgezonden. Deze constructie werkte wel, maar de meest ideale situatie zou wel één wat meer professioneel station zijn met diverse programmamakers. Na diverse gesprekken kreeg dit, wellicht ambitieuze, plan een duidelijke vormgeving en was in 1983 de geboorte van Vlietstad Radio een feit. De gehele geschiedenis van Vlietstad Radio staat elders op de website beschreven.

Door de meer intensieve klopjacht op illegale zenders door de Radio Controle Dienst (RCD) van de toenmalige PTT (nu KPN) in samenwerking met de plaatselijke politie werd medio de jaren 80 het risico steeds groter om ‘gepakt’ te worden. Ik was in die tijd al tot tweemaal toe op het nippertje de dans ontsprongen en wilde verder geen risico meer lopen. Mede door wat interne onenigheid en het aanvaarden van een nieuwe baan heb ik toen in maart 1986 besloten om met mijn radioactiviteiten definitief te stoppen

Hierna ben ik ook de Vlietstad Radio collega’s uit het oog verloren.

Dit tot medio 2016, 30 jaar na dato, toen ik weer met Brian Lake in contact kwam. Dit leidde tot diverse ontmoetingen waarbij het oude avontuur en het succes uit die jaren regelmatig weer op tafel kwam. Later volgde Hein de Ruijter en Willem de Vries. Hein de Ruijter had Vlietstad Radio alweer een tijd daarvoor nieuw leven ingeblazen en draaide 24/7 non-stop muziek met tussendoor de originele Vlietstad jingles.

Het voelde weer als vanouds. Er waren nog de nodige, en vooral gezellige, ontmoetingen nodig om Vlietstad Radio weer te maken zoals het was in de jaren 80. Echte hitradio. Het enige verschil met de jaren 80 is dat Vlietstad Radio nu wereldwijd te beluisteren is

Sedert november 2018, in navolging van Willem de Vries en Brian Lake maak ik wekelijks weer een programma op de zondag tussen 12.00 en 13.00 uur, ‘De Ab van Amstelshow 2.0’.

 

Rate it

Dj

0%