Brian Lake: Mede-oprichter van Vlietstad Radio ( In Memorium 07-03-2022 )

Helaas is op maandag 07 maart 2022 onze goede vriend en collega Brian Lake ( Marco ) overleden. Hij was mede-oprichter van Vlietstad Radio in 1983 en natuurlijk ook jaren lang verantwoordelijk voor de Patsboemshow op Vlietstad Radio. Marco was een bevlogen radiomaker en Vlietstad Radio heeft heel veel aan hem te danken. Wij gaan hem erg missen. Vaarwel vriend.

Mijn radiopassie is begonnen in de jaren 70. In het begin met het luisteren naar Radio Veronica en Radio Noordzee. Mijn echte liefde voor de radio begon echter in 1973 toen ik Radio Mi Amigo ontdekte. Dit radiostation bracht echt sfeer in de huiskamer met gezellige radio vanaf de Noordzee. Vele jaren heb ik ontzettend veel naar Radio Mi Amigo geluisterd. Het radiostation wat meer dan 1 miljoen luisteraars had.

Mijn frustratie en boosheid was echter groot toen de overheid het onmogelijk maakte om te blijven uitzenden vanaf de Noordzee. Mijn radiovriend Mi Amigo werd mij afgenomen. Ik ontdekte rond 1979 de landpiraten die uitzonden op de FM band. Mede door het verdwijnen van de zeezenders en het slechte aanbod vanuit Hilversum, waren deze landpiraten zeer populair. Ik luisterde naar de Haagse zenders als Telstar, Hofstad, Centraal en Radio Stad Den Haag. Maar ook in Voorschoten, mijn woonplaats, opereerde een FM zender onder de naar Radio Orion.

Op dat moment had ik een zendertje gekregen van mijn overbuurman die ook af en toe uitzond op de FM band. Toen ik zelf met dat zendertje begon was ik compleet enthousiast geraakt. Ik kon nu echt zelf piraat spelen en muziek uitzenden. Al snel liep het uit de hand en zat ik uren per dag uit te zenden en zat ik te knutselen met zenders, antennes, voedingen, mengpanelen, enz. enz.

In 1983 had ik een ambitieus plan om een echte muziekzender op te zetten in Voorschoten. Ik zocht de samenwerking met Radio Orion baas Willem de Vries en nog wat andere muziek piraten uit Voorschoten. Al snel waren de plannen concreet uitgewerkt en stond ons niks meer in de weg te starten met deze muziek zender. We bedachten de naam Vlietstad radio en al snel was de zender in de lucht. Ik maakte al eerder wat gepresenteerde programma´s met mijn eigen zender en kon nu op Vlietstad radio echte radio gaan maken. Mijn radio passie was dus nu echt compleet. Vele jaren heeft Vlietstad radio uitgezonden, waarbij ik enorm veel radio programma´s heb gemaakt. Niet alleen gepresenteerd, maar ook live uitzendingen gemaakt en nonstop muziek banden in elkaar gezet. Net zoals vele andere piraten werden we genoodzaakt te stoppen na vele invallen door RCD en Politie. In 1987 viel het doek voor Vlietstad en was tevens voor mij het einde als programmamaker.

Mijn studio stond nog enkele jaren werkeloos in de kamer, waarop in begin jaren 90 alles verkocht. Ook al mijn platen gingen de verkoop in.

Pas in 2016 kwam het radio maken weer terug in mijn leven. Het was Hein de Ruijter die Vlietstad radio nieuw leven inblies met een stream op internet. Samen met Hein bouwden we Vlietstad radio verder uit tot wat het nu is geworden: een volwaardig radiostation, dat 24 uur per dag in de lucht is en op zondag vrijwel de hele dag gepresenteerde programma´s heeft. Ik, Ab en Willem, de oorspronkelijke oprichters van Vlietstad, zijn dus weer actief op-en voor Vlietstad radio. Als team, samen met Hein, voelen we weer de radio passie uit de jaren 80.

Sinds november 2018 maak ik weer elke week een uur een radio show. Het cirkeltje radio passie is weer rond!

Willem de Vries
Elke zondag 'De Vries in het Weekend' tussen 18 en 19 uur

Eind jaren 70 was ik werkzaam bij de lokale AH vestiging in Voorschoten. Destijds werkten daar een aantal collega’s die hun eerste schreden op de FM band al hadden gemaakt. In de avond zat ik vaak aan de radio gekluisterd om de piratenzenders te beluisteren. Het enthousiasme bleef groeien en natuurlijk wilde ik zelf ook een zender. Die kwam er ook toen een collega deze voor me bouwde. In het begin maakte ik alleen maar verbindingen met andere zenders maar al snel werd via het mengpaneel ook muziek uitgezonden. Eerst met een cassettedeck maar later ook met platenspelers. Begin jaren 80 werden ook de 27MC bakkies vrijgegeven en met een aantal jongens van de 27MC werd het idee gelanceerd om een muziekzender op FM te starten. Het hele weekend werd uitgezonden onder naam Radio Orion en als DJ naam gebruikte ik “Willem de Vries”. Het avontuur eindigde echter snel door een inval van de RCD. Helaas was ik zelf op dat moment aanwezig in de studio dus een half jaartje later kwam het bezoek aan de rechtbank. Het liep af met een geldboete en voorwaardelijke gevangenisstraf. Na een tijdje radiostilte werd ik in 1983 benaderd door Brian Lake die een nieuw station wilde starten. Dat werd Vlietstad Radio. Het waren mooie jaren en ook Ab van Amstel sloot aan als programmamaker. Er werd geinvesteerd in een prachtig jinglepakket wat nog steeds dienst doet bij de huidige Vlietstad programmering via internet. In 1987 eindigde voorlopig het Vlietstad piraten avontuur.

Na de piratentijd kwamen de lokale omroepen in opkomst. Ik werd gevraagd om programma’s te maken voor Radio Leiderdorp. Daar deed ik eerst heel veel non-stop maar na een demo kon ik ook een gepresenteerd uur maken. De naam van het programma werd “De Vries In Het Weekend”. Later verhuisde het programma naar UnityFM maar na verloop van tijd ontstond er wat onenigheid over het format. Ik had er genoeg van want ik mocht geen eigen muziekkeuzes meer draaien. De lol was er toen af. Gelukkig kwam ik jaren later Brian Lake weer tegen die me vol enthousiasme vertelde dat er weer Vlietstad muziek te beluisteren was via internetradio. Al snel kwam het idee om voor de lol weer wat gepresenteerde programma’s te maken. En zo kwam “De Vries In Het Weekend” terecht in de huidige programmering op de zondag. En ik vind het weer helemaal te gek, net als vroeger

Ab van Amstel: Elke zondag op oneven weken 'De Ab van Amstel Show 2.0' tussen 17 en 18 uur

Op zeer jonge leeftijd werd ik al geïntrigeerd door de diverse zeezenders, zoals Veronica waar thuis veelal naar werd geluisterd. Hoe gaaf was het om begin april 1973 het schip de Norderney, van Veronica, van dichtbij te kunnen aanschouwen op het strand van Scheveningen doordat deze door een zware storm was losgeslagen van zijn ankers. Zo treurig was het moment van 31 augustus 1974 toen Veronica definitief het zwijgen werd opgelegd. Enige jaren daarna brak het tijdperk van de illegale land radiostations aan.. Zeker in de grote steden waren deze behoorlijk actief. Ik luisterde veel naar de zenders uit Den Haag zoals Hofstad en Radio Centraal. Ook In Voorschoten was er een actief op de 104 Mhz, Radio Orion. Destijds zat ik nog op de middelbare school en ontdekte ik dat een van mijn medeleerlingen een van de programmamakers was. Door gesprekken met hem hierover werd ik alleen maar meer enthousiast Voordat ik er erg in had stond Charlie met een zelfgebouwde zender voor mijn neus. Mijn nieuwe hobby was een feit. Onder de naam Soundmaster Radio legde ik in het begin alleen maar contacten met andere zendamateurs in het hele land. In een later stadium begon ik ook met het draaien van muziek. Ook kwam ik in contact met Willem de Vries, destijds een collega bij toen ’s lands grootste kruidenier waar ik een bijbaantje had. Tot 1983 was er een samenwerking met Radio Orion en Ferrari Radio (Brian Lake) waarbij vanaf drie (huis) locaties op dezelfde frequentie werd uitgezonden. Deze constructie werkte wel, maar de meest ideale situatie zou wel één wat meer professioneel station zijn met diverse programmamakers. Na diverse gesprekken kreeg dit, wellicht ambitieuze, plan een duidelijke vormgeving en was in 1983 de geboorte van Vlietstad Radio een feit. De gehele geschiedenis van Vlietstad Radio staat elders op de website beschreven.

Door de meer intensieve klopjacht op illegale zenders door de Radio Controle Dienst (RCD) van de toenmalige PTT (nu KPN) in samenwerking met de plaatselijke politie werd medio de jaren 80 het risico steeds groter om ‘gepakt’ te worden. Ik was in die tijd al tot tweemaal toe op het nippertje de dans ontsprongen en wilde verder geen risico meer lopen. Mede door wat interne onenigheid en het aanvaarden van een nieuwe baan heb ik toen in maart 1986 besloten om met mijn radioactiviteiten definitief te stoppen

Hierna ben ik ook de Vlietstad Radio collega’s uit het oog verloren.

Dit tot medio 2016, 30 jaar na dato, toen ik weer met Brian Lake in contact kwam. Dit leidde tot diverse ontmoetingen waarbij het oude avontuur en het succes uit die jaren regelmatig weer op tafel kwam. Later volgde Hein de Ruijter en Willem de Vries. Hein de Ruijter had Vlietstad Radio alweer een tijd daarvoor nieuw leven ingeblazen en draaide 24/7 non-stop muziek met tussendoor de originele Vlietstad jingles.

Het voelde weer als vanouds. Er waren nog de nodige, en vooral gezellige, ontmoetingen nodig om Vlietstad Radio weer te maken zoals het was in de jaren 80. Echte hitradio. Het enige verschil met de jaren 80 is dat Vlietstad Radio nu wereldwijd te beluisteren is

Sedert november 2018, in navolging van Willem de Vries en Brian Lake maak ik om de week weer een programma op de zondag tussen 17.00 en 18.00 uur, ‘De Ab van Amstelshow 2.0’.

Samen met andere programmamakers, zoals o.a. ook oud Vlietstad gediende Ferry van Loon, zijn er iedere zondag tussen 10.00 en 20.00 uur diverse gepresenteerde programma’s te beluisteren..

Hans van Vliet
Elke zondag 'Club 998' tussen 19 en 20 uur

De passie die ik heb voor radio maken is op jeugdige leeftijd begonnen toen de 27MC radiofrequentie, ook wel 11 meter-band genoemd, werd vrijgegeven om vergunningsvrij te zenden door de inwoners van Nederland. Dat was op 3 maart 1980. Ik heb toen van mijn spaarcenten een “bakkie” gekocht. Met zo’n bakkie, een radio waar je mee kon zenden en ontvangen, was het er voor mij om te doen zo ver mogelijk een verbinding te leggen met een ander bakkie. Dat wordt ook wel CQ-en genoemd. Ook was er het vossen, op signaal sterkte met de auto zoeken naar een ander bakkie die zich verstopt had. Samen met mijn vader gingen ik vossen, want ik had toen nog geen rijbewijs. Maar al snel raakte, door de vele (mis-) gebruikers de 11 meter-band overvol en was de lol eraf. Tijd voor wat anders.

Dat andere werd de 3 meter FM band, deze band werd gebuikt om (illegaal) te CQ-en. De 3 meter FM band is ook de band waar alle landelijke en regionale radio zenders op uitzenden. Buiten het CQ-en kon je daar ook muziek uitzenden. Met weinig kennis en geld kon je zelf een zender bouwkit in elkaar solderen. Een beroemde / beruchte bouwkit in die tijd was de Stentor. Je ontvanger was je radio waarop je ook naar de publiekelijke omroepen luisterde.

In de begin jaren 80 was ik veel bezig met CQ-en en het bouwen van 3 meter FM band zenders. Later kwam de muziek erbij en natuurlijk in stereo! Onder de naam Gamma-Delta deed ik het CQ-en duplexen en als Radio Delta mixte ik live de Italos aan elkaar. Mijn grote voorbeeld was en is nog steeds Radio Stad Den Haag, de beste Italo discozender van Nederland. Door hen ben ik van Italo disco gaan houden. Ik had een eigen studiootje gebouwd met 2 Technics sl 1200 draaitafels als middelpunt. Als Radio Delta had ik een vaste programmering op de zondag die ik vanuit mijn eigen studio uitzond. Op gegeven moment werd het te spannend om illegaal uit te zenden en het risico te lopen om door de RCD gepakt te worden en een stevige boete te krijgen en ben ik gestopt met muziek uitzenden. Door het duplexen leerde ik Brian Lake, Willem de Vries en Ab van Amstel kennen. Allen hadden we een radio station in Voorschoten met de nodige kosten en risico’s. We besloten de krachten te bundelen en een Radio Station voor de regio op te richten. Zo werd in april 1983 Vlietstad Radio geboren. Ik ben kort na de oprichting van Vlietstad Radio uit het core team gestapt. Twee jaar later, in december 1985. ging Vlietstad het hele weekend uitzenden en werd ik door Brian Lake benaderd om de zaterdag avond en zondag nacht te verzorgen met Non-stop disco muziek. Dit heb ik met veel plezier gedaan tot het stoppen van Vlietstad Radio op 15 maart 1987. Wat later heb ik mijn studio afgebroken en alle apparatuur verkocht. En toen werd het stil…

… en na ruim 35 jaar werd ik op 11 maart 2020 door Brian Lake via Whatsapp benaderd met het bericht, dat hij nog oude mixen op bandrecorder tapes had gevonden van mijn non-stop shows, die hij gedigitaliseerd had en mij wilde toesturen. Na het beluisteren van de oude non-stop shows ging het bloed weer stromen. Ik heb toen gevraagd of er nog een uurtje vrij was in de zondag programmering voor een Italo-disco mix show. En ja dat was er! Vanaf 6 september 2020 ben ik weer te horen op Vlietstad Radio met Club 998.

Hans van Houten: Elke zondag 'Het Aandeel' tussen 11 en 12 uur

Popmuziek is de sountrack van mijn leven: Earth, Wind and Fire, Kim Wilde, Luv, ABBA, Kate Bush, Madness. Het klonk uit de transistorradio en ik wilde bij die wereld horen. Het waren de jaren ’80, je bent jong en je wilt wat. Wij waren heer en meester van de ether. Radio Centraal, Stad Den Haag, Hofstad Radio. Wat klonken we goed op de FM! Ik was dj, piraat en zou dat altijd blijven. Het bracht me meisjes, spanning, avontuur, vrienden, eindeloze nachten. Maar in 1989 was het sprookje alweer voorbij. Het serieuze leven begon en ik stond als journalist op de eerste rij bij branden, Prinsjesdag, kabinetscrises, de opkomst van Fortuyn, ontruimingen. Dj Hans van Houten raakte langzamerhand verloren in de mist van de tijd.

Na een winterslaap van 30 jaar kuste radio-icoon Rob Candy mij in 2015 wakker. Hij vroeg of ik weer programma’s wilde maken, ditmaal voor internetradio. Rick Astley was toen net aan een comeback bezig. En ik dacht ‘hee, zo ken het ook’. Ik knutselde op de keukentafel een studio in elkaar met apparatuur die ik in de jaren ’80 ook gebruikte. Het werd vanaf het begin ‘going back to my roots’ en ‘the second time around’. Nu presenteer ik wekelijks “Het Aandeel”, met de rubrieken Live mini concert, kringloopschijf en de lange track. Elke eerste zondag van de maand is het extra feestelijk in de Vinyl Sunday met de orginele 45-toeren plaatjes. Ach, het klinkt niet zo flitsend, geheid en dynamisch als in de glorietijd. Maar ik ben dan ook niet meer die twintiger van toen. Platen en cd’s houden me geestelijk jong. En ik hoop deze fitness voor de ziel bij jou over te brengen. ‘Music is my first love and it will be my last’.

DJ de Ruiter
Elke zondag 'De Connectie' tussen 16 en 18 uur

Wat nou vroeger was de muziek veel leuker en beter? Het is maar hoe je luistert en waar je naar luistert. In het grote muziek aanbod via allerlei media en mogelijkheden is ‘De Connectie’ een radioprogramma dat al meer dan 10 jaar laat horen dat een classic best lekker kan klinken als je jong bent en dat er voor mensen van een ‘bepaalde leeftijd’ echt nog steeds goede muziek gemaakt wordt! Hier wordt vanzelfsprekend de meeste tijd aan besteed maar er zijn ook interessante items en wetenswaardige feiten. Zo gaan we altijd op zoek naar dat wat je nog niet wist en gehoord had. De Ruiter presenteert!

Max Fredriksz: Elke zondag 'Fredriksz in de middag' tussen 13 en 14 uur

Max begon zijn carriere bij de radio in de jaren 80 bij o.a Radio Amerika Rotterdam, Radio Atlantic Schiedam, Radio Marathon Vlaardingen (eigenaar) en Radio Sweet Lake City Zoetermeer. Dit was de basis van wat later professioneler werd.

Max verhuisde in 1988 naar Lommel Belgie waar hij ging werken bij Radio Concorde en Radio Baco Super 106 Hit Radio.

In 1992 ging Max weer terug naar Nederland waar het op radiogebied stil werd. In 2013 begon Max zijn eigen internet radiostation Just4You. Dit viel ook weer op bij Linq FM, de regionale omroep van Voorne-Putten, waar hij het programma “EveningBreak” en “Fredriksz wordt wakker” voor maakte.

Sinds 2020 is Max terug. Iedere zondag van 13 uur tot 14 uur draait Max muziek van eigen bodem en natuurlijk de lekkerste hits uit de jaren 60, 70, 80, en 90 in het programma “Fredriksz in de middag” op Vlietstad Radio.

Tony den Outer: Elke zondag 'De 20e Eeuw' tussen 10 en 11 uur

Het begon voor mij allemaal toen ik nog heel jong was en ik voor Sinterklaas een transistor radio kreeg, ik vond het heel bijzonder dat er uit dat kastje (het was een houten langwerpig model met drie draaiknoppen) stemmen en muziek kwam. Ik heb het apparaat daarom ook open geschroefd om te zien waar dat vandaan kwam (je begrijpt dat ik daar niemand gevonden heb) maar ik was direct totaal geïntrigeerd door de techniek van radio en nog steeds.

Het duurde daarna nog wel een paar jaar voordat ik zelf radio ging maken, het zal ongeveer 1980 geweest zijn toen ik mijn eerste zender had en ik in het begin alleen maar contact maakte met andere zenders en wat informatie uitwisselde. Niet veel later begon het uitzenden van muziekprogramma’s op de zaterdag totdat er opeens een man vergezeld door 2 politieagenten voor de deur stond. Aangezien de “studio” op zolder was en er een babyfoon bij de voordeur stond had ik het gelijk in de gaten en heb ik de zender uit het raam gegooid in de tuin van de buren. Het resultaat was dat er geen sanctie kwam, maar de waarschuwing (voornamelijk van mijn ouders) was voldoende om er mee te stoppen.

Hierna heb ik nog wat programma’s gemaakt bij Downtown en Randstad radio en draaide op de zondagmiddag in het jongerencentrum in Voorschoten (de Lindehoeve), school en studie zorgde ervoor dat er andere prioriteiten kwamen.

Jaren later ‘1997’ begon het allemaal weer te kriebelen en ben ik bij een lokale omroep (Noordwijk Radio) programma’s gaan maken, bij die zender ook nog een tijdje hoofd techniek geweest.

Hier bedacht ik mij dat ik wilde proberen om hier mijn werk van te maken, sinds 2003 ben ik programmatechnicus bij Omroep West (dat is dus gelukt).

Ik kreeg dit jaar 2020 een berichtje van Brian Lake of ik misschien een programma op Vlietstad wilde maken, ik hoefde hier niet lang over na te denken en de 20ste Eeuw is weer te beluisteren na 18 jaar te zijn weggeweest.

John vd Burg: Elke zondag 'Golden Classics' tussen 14 en 15 uur

John vd Burg. Zondag 15.00-16.00 uur ‘Golden Classics’

Mijn radio carrière begon in de jaren 80, toen in Rotterdam Radio Atlantis, Radio Amerika, enz. te beluisteren waren. Dit waren destijds etherpiraten.

Toen ik de dj’s hoorde, wilde ik dat ook.En bouwde kleine studio op mijn kamertje waar ik mijn radio programma’s maakte.

Niet veel later draaide mijn programma’s ook bij de etherpiraten en later bij de lokale omroep. Eerst Barendrecht FM en later Studio west Ysselmonde.En nu anno 2021 de Golden Classics, iedere zondag van 15 tot 16 uur de lekkerste hits uit de jaren 60, 70, 80, en 90 op Vlietstad Radio.

Peter de Wit: Elke zondag 'De Pats Boem Show' tussen 12 en 13 uur en 'De Middagmix' tussen 15 en 16 uur

Het was ergens in 1969 toen ik mijn eerste eigen radiootje kreeg, ik was toen 5 jaar en samen met mijn vader ging ik deze “portable” ophalen bij Ter Meulen in Rotterdam. Een klein zakradiootje op 9 volt, wat was ik trots. Mijn moeder zei dat “op 5” een leuk station zat. Die “5” zal wel een gedeelte zijn geweest van de frequentie 1562 Khz (192 meter) van Radio Veronica, radio vanaf een schip voor de kust van Scheveningen. Mijn radio bleef afgestemd op Veronica en ik was vastbesloten ooit aan boord van een schip plaatjes te gaan draaien. In 1973, ik was tijdelijk verhuisd van Spijkenisse naar Wijk aan Zee, kwam de Veronica Drive In Show naar Wijk aan Zee en overal verschenen stickers met de tekst “Veronica moet aan land”. Ik was het daar absoluut niet mee eens want Veronica moest op zee blijven.. Toch was het aftellen begonnen want op 31 augustus 1974 beluisterde ik samen met “Juf Riet” ,in de keuken van het kindertehuis waar ik toen verbleef, het laatste uur van Radio Veronica. Het was even wennen maar uiteindelijk werd Radio Mi- Amigo “mijn vriend”. Ik verhuisde uiteindelijk weer terug naar Spijkenisse en begon heel voorzichtig met zelf radio-programma’s te maken. Mijn buurman zat bij de politie en hoorde mij regelmatig op zolder bezig. Vol trots vertelde hij mij als hij iets van Delmare in beslag had genomen. “Een auto met aanhangwagen met een boot erop”, later zou Gerard van Dam mij vertellen dat ze in Spijkenisse inderdaad (een aantal keer) problemen hadden gehad. Inmiddels had ik een (illegaal) 27 mc bakje op mijn zolderkamer staan en met een “opgevoerde FM- microfoon” wist ik “in te stralen” op de mast van de kabel zodat mijn signaal in heel Spijkenisse te beluisteren was. Ik moest dat allemaal nogal stiekem doen vanwege mijn buurman en ouders.

Gelukkig gingen wij verhuizen en kon ik eindelijk meer gaan uitzenden. Helaas kon ik niet meer instralen op de mast van de kabel dus dan maar in de vrije ether. Het werd dringen in de ether want steeds meer piraten kwamen in de lucht. Mijn studio werd opname-studio en de zender kwam in een flat te staan. Leuk om te doen en er werd naar geluisterd.. De zenders werden steeds professioneler en de programma’s ook. Het kon natuurlijk niet uitblijven en op 17-02-1983 werden we voor de eerste keer uit de lucht gehaald terwijl mijn programma draaide. De RCD hoorde nadat ze hadden aangebeld dat er deuren open en dicht gingen en dat snel de zender uit de lucht ging. Ze moesten “Peter de Wit” hebben want die hoorden ze net op de radio. Ik was niet naar beneden gesprongen , dat was iets te hoog, maar zat gewoon thuis terwijl mijn vooraf opgenomen programma draaide. De bandjes met programma’s en reclame waren wel naar beneden gegooid om bewijs weg te werken.

Inmiddels had het radio-virus mij enorm te pakken en was ik regelmatig te beluisteren op diverse stations. Een eigen station bleef mijn droom en toen ik verhuisde naar de Vosmaerstraat in Rotterdam (Spangen) leek deze droom uit te komen. Een mooie studio had ik daar opgebouwd en de zender kon in een dichtgetimmerd pand. Het heeft niet zo mogen zijn, op een kwade maandagmorgen kwam ik thuis en bleek mijn voordeur te zijn ingetrapt, voor de deur stonden een aantal politiewagens (de bekende C10) en een paar busjes. In mijn woning bleek een beruchte crimineel te hebben gewoond en hij had zich niet uitgeschreven vanaf dat adres, de vogel was al lang gevlogen maar de professionele studio trok wel aandacht van de mannen van Bureau Marconiplein. Ze hadden immer hun handen vol (gehad) aan Radio Atlantis Rotterdam en in mijn studio zagen ze het lichtblauwe T- shirt van Radio Atlantis Rotterdam hangen… alles ging mee… draaitafels, mengpanelen… antennes werden van het dak gehaald en ik mocht mee naar Marconiplein, achterin de C10 samen met mijn apparatuur. Op Marconiplein aangekomen mocht ik de dagcel in… ik kan me alleen herinneren dat het vreselijk warm was in die cel. Na een paar uur mocht ik er even uit om de apparatuur te “identificeren”. Het was de laatste keer dat ik mijn zorgvuldig bij elkaar gespaarde apparatuur zag. Aan het begin van de avond werd ik “vrijgelaten” en mocht ik terug lopen naar mijn huis, let op er was geen mobiele telefoon en mijn toenmalige vriendin wist absoluut niet waar ik was.. ook mijn semafoon was in beslag genomen dus ik was onbereikbaar. Diezelfde avond werd ik gevraagd om dagelijks, tussen 12 en 14 uur, een programma te presenteren bij een collega piraat in Hoogvliet waar ik ooit een aantal jingles voor had gemaakt. De dag erna was ik dus weer radio-actief totdat daar een week later de bel ging tijdens mijn live-programma… Eindelijk hadden ze Peter de Wit op heterdaad, de opsporingsambtenaar was dezelfde als die mij toen in die flat zocht, toen hij mijn ware identiteit zag wist hij ook van de politie-actie een week eerder. “Dat was mooi spul”, aldus Dhr. Otte van de Radio Controle Dienst. Er werd die dag weinig in beslag genomen, de zender en één draaitafel. Dezelfde avond waren we weer in de lucht. Inmiddels was ik niet meer te stoppen en naast mijn dagelijkse radioshow was ik druk bezig met gastprogramma’s en mijn eigen studio. Uiteindelijk herinner ik de jaren 80 als heel radio-actief. Zender en studio opbouwen, mast op het dak, opgepakt worden en door. Het heeft grote invloed op mijn leven gehad.. een positieve. Eind jaren 80 was het mooi geweest, de veroordelingen stonden slecht op mijn CV en, hoewel ik zelfstandig ondernemer ben, een strafblad is niet echt positief. Het zou uiteindelijk duren tot het jaar 1999… legaal op een streekomroep in Sliedrecht.. het radio-virus was weer helemaal terug..

In Krachtig uit de jaren 80 draai ik de muziek uit mijn roemruchte piraten-verleden uit de jaren 80. Wat mij betreft een tijd om nooit te vergeten…

Bewust heb ik verhalen over kelders, kraakpanden etc. achterwege gelaten. Ook namen van radiostations heb ik niet genoemd. Zoveel jaar na dato lopen bepaalde gebeurtenissen wel eens door elkaar een 25 meter hoge antennemast plaatsen op een dak van een flat door hem plat te leggen en deze “omhoog te lopen” terwijl een ander aan de tuidraden trekt. Prachtig maar levensgevaarlijk, maar dat zagen we toen niet.

Ferry van Loon (In Memoriam - 22-02-2020)

Op zaterdag 22 februari overleed onze geliefde DJ Ferry van Loon. Ferry had een groot radio-hart, waar hij veel mensen blij mee heeft gemaakt tijdens zijn veel te korte leven. We zullen hem enorm gaan missen. Bedankt Ferry!

Beluister of download hier Ferry’s laatste Zalige Zondag-uitzending van 16 februari 2020. De eventuele virusmelding kan je negeren.

 

Mijn naam is Ferry van Loon en sinds 1979 radioactief. Uiteraard begonnen als luisteraar van de z.g. “geheime zenders” in Drenthe waar wij onze zomervakanties vierden. In die tijd zat de FM-en AM band vol met de zenders die alleen maar Nederlandstalige muziek uitzonden. Niet mijn smaak maar het idee dat er mensen waren met zenders die je tientallen kilometers verder nog kon horen vond ik wel wat.

Later in Rotterdam ontdekte ik ze ook en al snel nodigde ik in 1979 mijzelf uit bij een piraat. Yoko-3 heette het station. Vlotte dj’s..lekkere muziek en een muffe zolder waar een studio stond. Nog voordat ik daar iets kon gaan doen ging het station uit de lucht en een paar dj’s richtte toen Radio Rijnmond op. In die tijd dus nog illegaal. Hier heb ik mijn eerste schreden gezet op radiogebied. Het was toen November 1979.

Later in de jaren 80, toen ik wat meer ervaring kreeg, kon je stations bellen om te vragen of ze programmamakers nodig hadden. Er was keuze zat immers. Zo ben ik na Rijnmond, Transatlantic, Radio Amerika, Radio Exclusief en Europoort terecht gekomen bij de Haagse radio. Die waren hun tijd ver vooruit. Veel geleerd daar. In die tijd…1986 geloof ik, kwam ik ook bij Vlietstad radio terecht.

Alle piraten stierven snel uit door de actie etherflits (van de RCD). Daarna kwamen de lokale omroepen. Radio Leiderdorp, N44FM, RTW FM, Radio3B en Stadsradio Rotterdam. Ik heb ze allemaal van binnen gezien in die tijd. De laatste 15 jaar ben ik o.a. werkzaam geweest bij Coastline FM, Holland FM Gran Canaria en Delta radio. En via syndicated radioprogramma’s op meer dan 40 stations in Nederland en België ( hetgeen ik nog steeds doe ).

Nu anno 2019 zit ik, sinds een paar jaar, horizontaal op Linq FM. Een regiostation met twee frequenties voor Zuidwest Holland en de Zeeuwse eilanden. Verder doe ik een programma voor Havenstad radio en Radio Amerika die ook weer begonnen zijn sinds enige tijd. Laatstgenoemde waren naast Radio Atlantis grote namen in Rotterdam.

Naast programma’s produceer ik vormgeving voor stations en spreek geregeld commercials in. En jawel…..op zondagmiddag te horen op Vlietstad radio met de Zalige Zondag van 14.00 tot 16.00 uur! Gewoon…..omdat radio zo leuk is. Vroeger moesten we reizen…banden wegbrengen. Tegenwoordig woon ik in Drenthe waar mijn interesse ooit is gewekt voor radio. Ik heb mijn studio aan huis en voorzie via de moderne technieken de stations van programma’s en producties.

.Luister Vlietstad Radio

24 uur per dag, 7 dagen per week

Current track

Title

Artist

Background